Ovo je mesto za civilizovanu javnu raspravu
Molimo vas da poštujete ovaj forum za raspravu onako kako biste poštovali javni prostor. Forum je zajednički resurs svih učesnika koji čitaju, daju, komentarišu i ocenjuju predloge – mesto za razmenu uvida i mišljenja. Pravila diskusije koja slede nisu čvrsto utvrđena pravila, već smernice koje su tu da doprinesu raspravi i odlučivanju i da učine forum mestom gde se svi osećaju dobrodošlima u komunikaciji.

Učinite raspravu boljom
Pomozite nam da ovaj forum postane konstruktivno mesto za raspravu tako što ćete uvek pokušati da raspravu na neki način bar malo obogatite. Ako niste sigurni da vaša objava doprinosi razgovoru, odvojite vreme da razmislite šta želite da kažete i pokušajte da se ponovo izrazite kasnije. Teme o kojima se ovde raspravlja smatramo važnim i želimo da se ponašate kao da su i vama važne. Poštujte teme i ljude koji o njima raspravljaju, čak i ako se ne slažete s onim što je izrečeno u okviru rasprave.

Jedan od načina da poboljšate raspravu je da se upoznate s raspravama koje su već u toku. Odvojite malo vremena i pretražite već otvorene teme pre nego što počnete raspravu o nekoj temi ili otvorite svoju — tako ćete povećati šanse da razmenite stavove sa ljudima koji dele vaše interese.

Budite ljubazni prema ljudima, čak i onda kad se ne slažete s njima
Možda ćete poželeti da reagujete na nešto sa čim se ne slažete. To je u redu. Međutim, imajte na umu da je važno kritikovati ideje, a ne ljude. Molimo vas da izbegavate:
· Vređanje
· Lične napade
· Reagovanje na ton posta umesto na njegov stvarni sadržaj
· Očigledno kontriranje po svaku cenu
Umesto toga, nastojte da pružite razumne protiv-argumente koji će razgovor učiniti boljim.

Vaša participacija je ono što se računa
Softver na kojem se odvija rasprava, Discourse, nudi alate koji omogućavaju učesnicima da kolektivno označe najbolje (i najgore) doprinose: bookmarke, lajkove, zastavice, odgovore, promene i tako dalje. Služite se ovim alatima da Vama i svima ostalima bude ugodnije na forumu. Učinimo sve da ova zajednica bude bolja nego što je bila onda kad smo joj se priključili.

Ako uočite problem, prijavite ga
Moderatori imaju posebnu odgovornost. Ali i vi ste odgovorni. Uz vašu pomoć, moderatori ne moraju biti puki izbacivači, već mogu učiniti raspravu boljom. Kad primetite loše ophođenje, ne odgovarajte. To će samo ohrabriti loše ophođenje, potrošiti vašu energiju i potraćiti vreme svima. Samo ga prijavite. Ako se skupi dovoljno prijava, preduzeće se potrebne mere, bilo automatski, bilo od strane moderatora. Dozvoljeno je otvoriti samo jedan nalog, ukoliko primetite zloupotrebu više naloga od strane jednog pojedinca, ukažite na to. U cilju brige za zajednicu, moderatori imaju isključivo pravo da izbrišu bilo koji sadržaj ili korisnički nalog, iz bilo kojeg razloga, bilo kada. To se posebno odnosi na nasilničko ponašanje, opravdanje nasilja ili zločina, pozive na nasilje, i bilo kakvo uznemiravanje drugih učesnika koje oni prijave. Moderatori ne pregledaju nove postove i prijavljivanje problema je ključno. Moderatori i administratori nisu odgovorni za sadržaj koji je objavljen na forumu. Dobrodošla je kritika moderacije i molimo vas da ukazujete na greške ili propuste. Na rad moderatora uvek se možete požaliti u posebnoj temi, nemojte koristiti druge teme za razgovor sa moderatorima.

Uvek budite pristojni
Za kvalitet razgovora najpogubnija je nepristojnost:
· Budite pristojni. Nemojte objavljivati ništa što bi razumna osoba mogla smatrati uvredljivim, pogrdnim ili govorom mržnje.
· Nemojte objavljivati nikakve opscenosti ili seksualno eksplicitan sadržaj.
· Uradite sve da sadržaj koji bi mogao da uznemiri druge učesnike foruma bude prethodno najavljen.
· Poštujte jedni druge. Ne napadajte jedni druge, ne objavljujte privatne podatke koji se tiču drugih ljudi, itd.
· Poštujte naš forum. Ne objavljujte spam ili reklame roba ili usluga. Nemojte ni na kakav drugi način narušavati svrhu foruma.
Ovo je javni forum i sve rasprave su pretražive (Google, itd). Nemojte zažaliti zbog reči, linkova ili slika koje delite.

Budite uredni
Potrudite se da stavite pravu stvar na pravo mesto. Tako ćemo moći da provedemo više vremena u raspravi, a manje u raspremanju. Dakle:
· Nemojte postavljati nove teme u pogrešnoj kategoriji.
· Nemojte stavljati isti sadržaj u različite teme.
· Nemojte objavljivati objave bez ikakvog sadržaja.
· Ne skrećite nepotrebno sa teme.
· Nemojte koristiti velika slova bez potrebe, kao ni slova različite boje ili veličine.
· Ne potpisujte vaše objave — uz svaku objavu vezuju se informacije s vašeg profila.
· Nemojte objavljivati kratke postove sa “+1” ili “Slažem se”. Slaganje iskažite koristeći funkciju Like. Umesto da preusmeravate već postojeću temu negde drugo, iskoristite funkciju deljenja (Podeli link do ovog posta).

Objavljujte samo sopstveni sadržaj
Nije dozvoljeno objavljivanje sadržaja u digitalnom formatu koji pripada nekome drugome bez dopuštenja. Ako citirate ili prenosite informaciju, obavezno navedite izvor informacije.

Uslovi korišćenja
Da, znamo, pravni žargon je dosadan, ali moramo se zaštititi – time takođe štitimo Vas i Vaša prava od nedobronamernih ljudi. Imamo uslove korišćenja koji regulišu Vaše (i naše) ponašanje kao i prava povezana sa sadržajem, privatnošću i zakonima. Da biste mogli učestvovati na ovom mestu, morate se obavezati da ćete poštovati naše uslove korišćenja.