Vrtići za vreme i posle korone

Nakon zatvaranja vrtića sa proglašenjem vanrednog stanja ponašanje vrtića, pre svega privatnih vrtića subvencionisanih od grada, bilo je raznovrsno - neki su vrtići tražili da roditelji plate vrtićima i za ceo mart i april iako vrtići nisu radili, pa i pun maj iako se otvaranje vrtića najavljuje za 11. maj, neki su vrtići pokušavali da se makar malo angažuju u formi online angažovanja vaspitača sa decom barem na sat vremena dnevno, i tako dalje. Volela bih da ovde podelimo iskustva i saznanja:

  • o ponašanju vrtića: zahtevima za plaćanje, angažovanja, ponašanja prema zaposlenima
  • o položaju vaspitačica i vaspitača u ovom periodu ( neki su zaposleni u predškolskim ustanovama angažovani na drugim poslovima, u Ministratsvu unutrašnjih poslova, kliničkim i opštinskim centrima; da li su otpuštani vaspitači u privatnim vrtićima itd)
  • da li će grad subvencionisati rad vrtića u vremenu pre ukidanja vanrednog stanja čak i ako se dozvoli njihov rad (nejasno je);
  • zašto nije bilo SOS vrtića u vreme vanrednog stanja za zaposlene roditelje koji su morali da rade i to nisu mogli od kuće odnosno za decu zaraženih roditelja i da li je pametno da se vrtići sada otvaraju;
    -i kakva je budućnost vrtića u Beogradu i kakve će to efekte imati na porodice, a pre svega majke, ukoliko grad u narednim mesecima ukine ove subvencije (da li imate saznanja da se tako nešto priprema), posebno u uslovima nadolazeće krize.

Naša politika koja se zasniva na predlogu proširenja obuhvata predškolske dece u predškolskim ustanovama i razvoj mreže predškolskih ustanova u državnom vlasništvu je i dalje osnovna politika za koju se zalažemo i prilika je da ponovo razmotrimo kakve su mogućnosti za zagovaranje takve politike ali i da pratimo ponašanje vrtića, grada, položaje roditelja i dece u nadolazećem periodu.

Evo linkova ka nekim tekstovima, podelite i vi na šta nailazite, kao i dobre predloge iz drugih zemalja:

1 Like

Stice se utisak da roditelje niko ne konsultuje ni oko cega, a, rekla bih, ni vaspitace. Ja sam, kao majka, dobila poruku u cuvenoj viber grupi da na taj i taj mejl napisem da li moje dete u maju dolazi ili ne. I rok je bio za sutra, sto je vrlo neodgovorno od strane predskolske ustanove. Danas smo saznali da cemo placati odredjenu cifru iako dete ne ide u vrtić. Najgore je, meni barem, sto vecina roditelja smatra da mi koji necemo slati decu treba da placamo jer ne traje vise vanredno stanje. Kao da mi svojom voljom ostajemo kod kuce i glumimo normalu, dok radimo od kuce, kuvamo rucak i obavljamo sve ostale poslove. Niko od roditelja koji ne odlaze na posao ne može dobiti tu svetu potvrdu da je radno angazovan.
Ne bih ni da spominjem da se svi bojimo kako ce ustanova izaci na kraj i sprovesti sve higijenske mere…
Sve je to zalosno, i jos je teze sto jedni ne marimo za druge…

1 Like