Sat na Trgu republike ne radi barem godinu dana


#1

Činjenica da mesecima (ako ne i više od godinu dana) ne radi sat na Trgu republike je prava slika odnosa gradske vlasti prema Beogradu. Trg republike je glavni trg Beograda i glavno mesto okupljanja svih građana ali i svih turista koji nas posećuju i mi šaljemo poruku svima njima da nam je potpuno svejedno što sat, koji je i postavljen sa ciljem da prestavlja sam centar grada, ne radi. Pritom govorimo o novom satu, koji je digitalan, tako da problemi kao što su stara mehanizacija za koju je teško naći rezervne delove ne pije vodu.

znam da to nije goruća tema, ali mislim da jedna objava inicijative o toj temi može da pošalje simboličnu poruku koja se možda poveže s ljudima.

non stop nam nešto “šminkaju” grad i onda pumpaju priču kako se neprekidno gradi, a ne mogu jedan prokleti sat da poprave. Blam me.


#2

Pa, evo, sad će da sređuju Trg republike, pa će valjda da poprave i taj sat. Ovo bi trebalo da bude lepa, pozitivna vest…Što li se ježim od toga!?


#3

Pokrenite sakupljanje kinte za popravku. Ja ću da se učipim sa 10 jura…


#4

Ma, 10 dinara im ne bih dala! Bolje i na ulicu baciti, obradovaćete nekog…


#5

Kome “njima”? Aktuelnim vlastima, pretpostavljam?! Pa, nije taj sat “njihov”, nego je javno dobro, ako sam dobro razumeo ovu platformu?! Vlast će danas biti ova, a sutra neka druga, ali je javno dobro i “community” uvek “naš”, i naše su obaveze spram njega uvek iste. Pitanje je hoćete li da vodite politiku (u smislu uobličavanja javnog diskursa i promocije odabranih vrednosti), ili ćete da se bavite partizanštinom u kojoj je nešto valjano dok je vlast “naša”, a da ste protiv istog kada nije. Ja svima preporučujem ovo prvo. Istina je da je tako teže, da iziskuje građansku disciplinu i da ume da bude muka duhu, ali je to jedini put sa dugom stazom - sve ostale varijante su ćorsokaci…


#6

slazem se da je sve nase I da treba da budemo proaktivni u nasoj borbi za bolji grad, ali sto se ovoga tice, mi vec placamo poreze kojima bi takve stvari trebale da budu pokrivene I ne vidim zasto bismo davali I preko toga. Pritom ovo je jedna vrlo simbolicna, a ne finansijski zahtevna stvar. ne govorimo o infrastrukturalno zahtevnom poduhvatu koji vredi milijarde pa da treba dodatnog novca da se to uradi. Meni smeta sto je svest onih koji vode grad ne ide dalje od sopstvenih dzepova I fokusiraju se na budalastine dok sitnice (koja je prema mom misljenju bitna) poput ove nailaze na previd. zato kazem da inicijativa treba da se obrati javnosti sa upitom zasto prokleti sat ne radi godinama.


#7

Svako može da se “obrati javnosti” - to ništa ne košta - ali se, takav barem utisam imam, drugačije računa kad se neko maši rukom za džep. Iako je suma simbolična, “put your money where your mouth is” je više od simbolike. Najzad, ni najmanje me ne bi iznenadilo kada bi se gradske vlasti, ovakve kakve s,u na tu inicijativu brecnule ko Indijci na humanitarnu pomoć, pa bi efekat bio udvostručen, a ništa Vas ne bi koštao. Svi u ovoj zemlji kritikuju, i svi iznalaze mane; prvi koji počne da nešto konkretno čini o svom trošku, koliko god beznačajno bilo, će se izdvojiti iz gomile političkih opcija bez sadržaja. O tome treba misliti, a ne o glupavom satu (ni u Berlinu ne rade svi)…


#8

Ne razumem o cemu govoris. Kao prvo, ne pricamo o svim satovima u gradu, pricamo o jednom jedinom na glavnom trgu. a kao drugo, ne znam ni sta ocekujes da se postigne sa prikupljanjem novca, niti znamo koliko kosta niti ja mogu da pozovem majstora da to popravi. evo neki lik je pre mesec dana ocistio sam deponiju neku u vojvodini, lupili mu kaznu sto je odneo sut bez dozvole. Ja bih voleo da se vrsi pritisak na odgovorne osobe da rese ono sto je njihov posao.


#9

Koliko košta? Pozovite firmu koja je kompetentna za takvu opravku i zatražite procenu. Postavite pay-pal za ovu svrhu i tezgu na trgu odmah ispod sata i počnite da sakupljate novac. Obratite se nadležnima sa obaveštenjem o tome šta ste preduzeli. Sve javno… Pritisak je funkcionalno političko sredstvo u zajednicama veće specifične političke gustine - u pretpolitičkom vakuumu to ne funkcioniše - zato i kažem pokažite primerom da Vam je stalo, i zatražite podršku javnosti za konkretnu stvar. Sve ovo, naravno, pod uslovom da Vam je zaista stalo…


#10

Mislim da je ok da za sada ostane tako, kao sibmol činjenice da je vreme u Srbiji stalo. Kada budemo rešili da srušimo naopaki sistem koji je srž i izvor svake loše stvari pa i ove, umesto da se žalimo pomalo na svaku od tih pojedinačnih stvari, proradiće i sat, funkcionalno ali i simbolično.
Šta ću, vrlo sam poetično raspoložen.