Oporezivanje nekretnina

Znaci strasnoÔÇŽ Dedinje i Golf naselje imaju smanjenje poreza, a ostali delovi grada ovecanjeÔÇŽ Ko je ovde na sebe mislio? hhmm

2 Likes

Kada se pokrenula ova tema, mislio sam da je re─Ź o ÔÇťNaknadi za ure─Ĺenje gra─Ĺevinskog zemlji┼ítaÔÇŁ prilikom gradnje. Ja sam o─Źekivao, kada se gradila Stepa, da ─çe ozbiljan deo naknade da se koristi upravo za nadoknadu infrastrukture sa kojom Vo┼żdovac zaostaje.

U Stepi je izgra─Ĺeno oko 300.000 kvadrata, a visina naknade je reda cene 100 miliona evra. O─Źekivao sam slede─çe:

  • Produ┼żetak tramvaja od Tro┼íarine do Kumodra┼ża 2 pored Stepe.
  • Gradnja SMT (Spoljna magistralna tangenta) od Banjice do Jerkovi─ça (makar), sa 2+2 automobilske trake, trake za leva i desna skretanja, 1+1 traka za javni prevoz, drvoredi ┼íiroki trotoari i biciklisti─Źka staza.
  • Ru┼íenje ud┼żerica izme─Ĺu Tri┼íe Kanclerovi─ça i Tabanova─Źke (decenijama ne mogu dobijati dozvole za adaptaciju), kao i u dolini nekada┼ínjeg Kumodra┼íkog potoka, i oko provizorne petlje Du┼íanovac. Stanovi u Stepi su se mogli koristiti kao kompenzacija pri raseljavanju. Gradnja petlje Du┼íanovac i Nove Kumodra┼íke od Du┼íanovca do Darvinove, u profilu 2+2, sa centralnim koridorom za ┼íinski sistem u budu─çnosti, metro ili ┼íta god. Centralni kanalizacioni kolektor na tom pravcu, opti─Źki kablovi , magistralni toplovod i ostale potencijalne glavne instalacije. Naravno, i tu za┼ítitini pojas zelenila i biciklisti─Źki koridor.
  • Deonica Unutra┼ínjeg magistralnog prstena od Autokomande do Du┼íanovca.
  • Tek tada, dati na prodaju investitorima zemlji┼íte uz novu glavnu saobra─çajnicu. I, naplatiti im opet naknadu za ure─Ĺenje gra─Ĺevinskog zemlji┼íta, sa kojom ─çe┼í investirati u ne┼íto drugo (recimo metro) i tako se vrte investicioni ciklusi. Naravno, odre─Ĺene delove na taj na─Źin oslobo─Ĺenog zemlji┼íta koristiti za javne namene.
1 Like