Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika


#312

Heheheh pa kažem u načelu je u redu ali ako dođe do nečeg gde je potreban prolaz hitnim službama(vatrogasci, hitna pomoć) onda može biti problema jer oni mogu da napišu prijavu da su prolazni hodnici bili blokirani i da im je bio otežen pristup. Na taj način mogu da se ograde od eventualne nastale štete njihovim kašnjenjem ili odbijanjem da izvrše posao. Naravno to se skoro ne dešava ali uvek je tu onaj 1%.

Svakako ako postoji 100% saglasnost među vama nije problem.


#313

Opet isto pitanje, kako se borite sa neplatišama investicionog održavanja, na račun sz, preko zasebnih uplatnica? Pričom nije moguće naći zajednički jezik. Neki ljudi jednostavno NEĆE da plate, pa i da je 50 dinara.

Zar ovaj član nije dovoljan? Kod koga možemo da se pozovemo na njega?

Član 63

Vlasnik posebnog dela zgrade dužan je da učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta za redovnu upotrebu zgrade i upravljanja zgradom.

U troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i upravljanja zgradom vlasnici posebnih delova zgrade učestvuju prema sledećim kriterijumima:

srazmerno učešću površine svojih posebnih delova u odnosu na zbir površina svih posebnih delova, za troškove radova investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrade.

Prekršaj fizičkog lica kao vlasnika posebnog dela

Član 132

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice kao vlasnik posebnog dela ako:

5) ne učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta za redovnu upotrebu zgrade i upravljanja zgradom iz člana 63. ovog zakona.


#314

Bilo je reči i o tome…tu je komunalna inspekcija Opštine zadužena ali konkretno na Zvezdari oni ne žele da rade taj posao i odbijaju bilo šta takve vrste.


#315

Još neko?

Da li neko ima iskustva sa tužbom odnosno izvršiteljima?

Da li je neko prešao na plaćanje preko Infostan-a?


#316

Osim na Novom Beogradu ni u jednoj drugoj Opštini neće komunalna inspekcija da se bavi ovom problematikom


#317

Da biste tužili komšije za neplaćanje morate prvo da im pošaljete opomenu preporučenom poštom sa povratnicom.Takodje morate da imate Odluku Stambene zajednice da možete da tužite komšiju.Ne može bez Odluke jer su članovi SZ solidarno odgovorni i recimo može neko od članova da kaže da će izmiriti nečiji dug.Tek sa tom Odlukom i dokazom da ste poslali opomenu sa specifikacijom dugovanja možete na sud.


#318

Uz opomenu na osnovu odluke, uredno izdate racune, sta onda? Kome se obratiti? Koliko je pouzdano da cemo dobiti presudu i koliko to kosta uopste?


#319

Mi smo presli na placanje preko Infostana. I, iako Infostan uzima 10% +PDV od prikupljenog iznosa, smatram da je ovaj način najjednostavniji i najbolji za slučaj upravnika od reda vlasnika, kao što je kod mene slučaj. Nemam nikakav problem sa skupljanjem novca, posle 15. u mesecu novac od Inforstana bude prebačen na naš račun kod banke, ja platim sa tog računa održavanje lifta i čišćenje i ako postoji potreba još nešto od računa na osnovu odluka vlasnika i to je to. Sve se završava preko računara, bez konflikta sa komšijama. Još jedna detalj, Infostan mi je omogućio uvid u evidenciju plaćanja po stanovima, tako da mogu da obavestim komšije o tome ko ne izvršava svoju dužnost plaćanja održavanja. Infostan će nakon određenog perioda opomenuti i ako treba utužiti neplatiše.


#320

Kako se obracunava taj PDV? Od koje sume, kada…?


#321

Vazi li popust na stavku investicionog odrzavanja kada je placanje preko infostana ?


#322

Na iznos koji se naplati tekuceg meseca od svih stanova na ime odrzavanja, Infostan obracuna 10% i na to doda jos 20% PDV. To onda fakturisu za uslugu.


#323

Popust na ove stavke se ne obracunava.


#324

Da li postoje ta dokumenta na internetu za prebacivanje plaćanja na Infostan? Od kada ste predali dokumenta, koliko treba vremena dok Infostan to ne prebaci na svoj račun?


#325

Zdravo. Nisam PU već imam problem sa istim. Naime, okasnila sam 15 dana sa plaćanjem, a u narednom mesecu je fakturisan i dug, dakle račun za maj je dupliran i umesto 1600 iznosi 3200 din. Pozvala sam gđu PU a ona mi je održala vakelu kako računi moraju da se plaćaju na vreme i da sam neodgovorna itd. Na moje insistiranje da ne može tako da fakturiše i da želim da mi se račun ispravi,ona je to odbila. Šta dalje da uradim, kome da se žalim?


#326

Pitanje za domace upravnike:
Da li uplatnice za redovno ili investiciono odrzavanje stampate preko nekog programa ili popunjavate rucno ?


#327

Ništa se kod mene ne popunjava…odštampao sam uputstvo za popunjavanje uplatnice i prosledio to uputstvo svakom stanu sa mojim potpisom i pečatom.


#328

Imam ja. Pokupio sam iz Infostana papire. Evo ih ovde:

https://drive.google.com/open?id=1IcTS5CfzZjQmFLSInSotXVTJlxIx7tE8

Pošto sam nov korisnik, ne mogu da ih dodam na temu, ali kontam da neko od starijih može da ih preuzme i uploaduje ovde.

Inače, topla preporuka za raskid sa stambenim. Toliku količinu neodgovornosti dugo nisam video.Ako neko ima neki smislen kontakt tamo, bilo bi super da podeli, poludeću od ovih generičkih automatskih odgovora.


#329

O tome smo govorili…preko Infostana na ovaj način je sigurnije prikupljanje novca za redovno održavanje zgrade…Tu se odbija 10% za Infostan…


#330

Iz prve ruke…katastrofa organizacija oko preuzimanja uplata za redovno održavanje zgrada preko Infostana.

Dete koje radi i koje je zaduženo za ceo taj deo nema više od 22 godine života, vidi se da je tatica umešai prste. Prvi posao…pa odgovoran kancelarijski bez dana radnog staža…direkt iz školske klupe.
Trudi se kao prema klijentima ali ima kratak fitilj :slight_smile: pa tako brzo odustaje od rešavanja problema i počinje sa pričom “vi i ne morate preko nas da radite ovo”…

U svakom slučaju otvorite četvoro očiju i proverite 10x papire… I da, nakon prve uplate možete novac na računu banke očekivati tek narednog meseca.


#331

Da li neko moze da me uputi na clan zakona koji propisuje da upravnik (ili jos neki stanari) moraju da poseduju kljuc od tehnickih prostorija sa vaznim vodovodnim ventilima? Imamo problem da korisnike zajednickih prostorija u kojima se nalaze ventili moramo da moljakamo da nam obezbede pristup pa bih hteo da se pozovem na neki clan zakona i da uzmem kljuc.