Kućni savet - Iskustva i dileme upravnika


#322

Na iznos koji se naplati tekuceg meseca od svih stanova na ime odrzavanja, Infostan obracuna 10% i na to doda jos 20% PDV. To onda fakturisu za uslugu.


#323

Popust na ove stavke se ne obracunava.


#324

Da li postoje ta dokumenta na internetu za prebacivanje plaćanja na Infostan? Od kada ste predali dokumenta, koliko treba vremena dok Infostan to ne prebaci na svoj račun?


#325

Zdravo. Nisam PU već imam problem sa istim. Naime, okasnila sam 15 dana sa plaćanjem, a u narednom mesecu je fakturisan i dug, dakle račun za maj je dupliran i umesto 1600 iznosi 3200 din. Pozvala sam gđu PU a ona mi je održala vakelu kako računi moraju da se plaćaju na vreme i da sam neodgovorna itd. Na moje insistiranje da ne može tako da fakturiše i da želim da mi se račun ispravi,ona je to odbila. Šta dalje da uradim, kome da se žalim?


#326

Pitanje za domace upravnike:
Da li uplatnice za redovno ili investiciono odrzavanje stampate preko nekog programa ili popunjavate rucno ?


#327

Ništa se kod mene ne popunjava…odštampao sam uputstvo za popunjavanje uplatnice i prosledio to uputstvo svakom stanu sa mojim potpisom i pečatom.


#328

Imam ja. Pokupio sam iz Infostana papire. Evo ih ovde:

https://drive.google.com/open?id=1IcTS5CfzZjQmFLSInSotXVTJlxIx7tE8

Pošto sam nov korisnik, ne mogu da ih dodam na temu, ali kontam da neko od starijih može da ih preuzme i uploaduje ovde.

Inače, topla preporuka za raskid sa stambenim. Toliku količinu neodgovornosti dugo nisam video.Ako neko ima neki smislen kontakt tamo, bilo bi super da podeli, poludeću od ovih generičkih automatskih odgovora.


#329

O tome smo govorili…preko Infostana na ovaj način je sigurnije prikupljanje novca za redovno održavanje zgrade…Tu se odbija 10% za Infostan…


#330

Iz prve ruke…katastrofa organizacija oko preuzimanja uplata za redovno održavanje zgrada preko Infostana.

Dete koje radi i koje je zaduženo za ceo taj deo nema više od 22 godine života, vidi se da je tatica umešai prste. Prvi posao…pa odgovoran kancelarijski bez dana radnog staža…direkt iz školske klupe.
Trudi se kao prema klijentima ali ima kratak fitilj :slight_smile: pa tako brzo odustaje od rešavanja problema i počinje sa pričom “vi i ne morate preko nas da radite ovo”…

U svakom slučaju otvorite četvoro očiju i proverite 10x papire… I da, nakon prve uplate možete novac na računu banke očekivati tek narednog meseca.


#331

Da li neko moze da me uputi na clan zakona koji propisuje da upravnik (ili jos neki stanari) moraju da poseduju kljuc od tehnickih prostorija sa vaznim vodovodnim ventilima? Imamo problem da korisnike zajednickih prostorija u kojima se nalaze ventili moramo da moljakamo da nam obezbede pristup pa bih hteo da se pozovem na neki clan zakona i da uzmem kljuc.


#332

Nema tog člana Zakona.Tehničke prostorije nisu zajednički već samostalni deo zgrade.Možete doneti Odluku da ventile izmestite da budu dostupni ali ne možete imati pristup recimo podstanica.Konkretno kod mene u zgradi je jedan ventil u podstanica,revizija od kuhinjske kanalizacije takodje.


#333

Jel to elektrane ne daju pristup podstanici iako se pomenuti ventili tu nalaze?


#334

Tako je.Kada treba da zatvaramo vodu ili da nešto popravljamo moramo njih da zovemo.Oni dodju,otključaju,pa kad majstor završi ponovo ih zovemo da zaključaju vrata.I tako svaki put.Tražila sam ključ sa svom argumentacijom koja mi je pala na pamet.Odbili su.


#335

Mi smo se pozvali na član zakona da upravnik organizuje radove hitnih intervencija, što znači da ne može da organizuje hitne intervencije (zatvaranje ventila) ako nema pritup prostoriji. Komunalni inspektor nam je odgovorio da skupština stambene zajednice donosi odluku o raspolaganju zajedničkim delovima zgrade (iako su u pitanju tehničke prostorije koje su date u zakup). I da moramo da na sednici izglasamo sledeće:

  1. način raspolaganja zajedničkim delovima zgrade (konkretno tehničke prostorije)
  2. da se obaveste lica koja su zauzela prostorije da u određenom roku predaju ključeve upravniku stambene zajednice
  3. da se odluči ko će još imati ključ osim upravnika

Ja vas pitam sada da li ovo ima smisla? Da li na sednici mora da se glasa o nečemu što je zakon već propisao? Da li bezbednost stanara zavisi od nečije volje da potpiše neku odluku?


#336

Tehničke prostorije nisu zajednički deo zgrade nego samostalni.Zakon prepoznaje poseban deo zgrade(stan),zajednički deo zgrade(hodnik,fasada,krov…,)i samostalni deo zgrade.Upravnik nema nadležnosti nad samostalnim delom zgrade.Da li je to u redu i logično?Naravno da nije.Kao i mnogo što šta u ovom Zakonu.


#337

U ovim tehnickim prostorijama se nalaze samo ventili za vodu nista vise. Ko ima nadleznost nad samostalnim? Sta nam savetujete da uradimo?


#338

Izgleda da vas nisam razumela.Ko koristi zajedničke prostorije i u koju svrhu?Mislila sam da govorite o podstanica.Izvinjenje.


#339

Koristi ih jedan stanar za licne potrebe, naravno da ne placa. To su navodno zajednicke prostorije ali u njima se nalaze ventili za vodu pa su ako se ne varam to tehnicke prostorije, a nece da daju kljuc upravniku da bi pristupio ventilima. Za ove prostorije nam je komunalna rekla da nam treba odluka da kljuc dobije i upravnik.


#340

Sednica i Odluka.Ništa bez sednice.Recimo,iako Zakon kaže da svi treba da plaćaju održavanje i da upravnik treba da preduzme sve mere protiv neplatiša,mora sednica i Odluka da se protiv tog i tog stanara podigne tužba.Ne može bez Odluke SZ.Sazovite skupštinu i donesite Odluku na koji način će se koristiti zajedničke prostorije.Tražite od tog stanara dokaz da ima saglasnost stanara da koristi tu prostoriju.Ako nema,treba mu 2/3saglasnost jer se radi o ustupanju zajedničkog dela.Ako SZ odluči da naplaćuje korišćenje prostorije mora da plaća.Ako potrebna većina odluči da ne plaća onda tu ne možete ništa.SZ je pravni naslednik Kućnog saveta.U praksi retko ko ima saglasnost većine za korišćenje zajedničkih prostorija.Ako ste upravnik sazovite skupštinu i stavite to na dnevni red.Ako ne prihvate Odluku o pristupu zajedničkom delu onda vi niste krivi ako se nešto desi.U svakom slučaju i moja preporuka je sednica,Odluka i onda je to obavezujuće.


#341

Tako je ne mozete da odrzavanje placate 150 dinara i da se zgrada zapusti, ako ne mozete da placate a vi onda nevde u selo neku supu pa zivite tamo sami. Dosta je bre vise vas sto zivite u gradu sa drugim ljudima sto ne odrzavate zgrade decenijama a idete na odnore u inostranstvo