Kod mene je na jednom mestu bilo upravo ovako kao što sam napisala.
U praksi bih bila vrlo iznenađena da vidim slučaj npr. veće zgrade gde se papiri o kvorumu ne friziraju. U krajnjoj liniji, suštinski gledano važne su odluke koje se u zgradi donose i da li imaju podršku većine stanara.
Ko će na kraju da proverava te papire o sednicama osim ako neki stanar ne pokrene tužbu? Ja sam imala baš takav slučaj (o kome sam ovde ranije pisala) gde je večiti predsednik kućnog saveta koji nikad ne drži sastanke, ispotpisivao razne za svoj izbor, i one koji žive po inostranstvu, prekočio idealne suvlasnike jednog stana i svašta drugo pa je prošao registraciju, jer je i ovima u Opštini bilo važno samo da se to obavi. Evo, sad čak tvrdi u svojstvu upravnika stambene zajednice da se “još nisu stekli uslovi” da otvori račun u banci, a sklon je da svaki čas traži neke pare u kešu mimo Stambenog kome plaćamo i čišćenje i održavanje. Da ne ulazim ponovo u tu mučnu priču…
U zgradi od npr 80 stanova, npr. gotovo je izvesno da skoro nikad neće biti kvoruma za održavanje sednice. Za potpisivanje ugovora, uvođenja novih naknada, donošenje obavezujućih odluka i sl. su vam najvažnije saglasnosti koje vam potpišu stanari, a pričali smo o hipotetičkoj odluci da se uvede čišćenje zgrade.
Osim zgrade o kojoj sam svojevremeno pisala, imam iskustva i u zgradi koja je od početka u sistemu privatnog održavanja. Nema srećom veze sa Stambenim i svaka odluka je donošena tako što smo se pismeno izjašnjavali na unapred odštampanim formularima, uključujući i ovu najnoviju o preregistraciji kućnog saveta u stambenu zajednicu. Dnevni red, predlozi, odluke slati su nam nekoliko dana ranije, a u kvorum su se uvek računali i oni koji bi se izjasnili samo pismeno, bez prisustvovanja sednicama. Ima ljudi koji se nikada nisu pojavili, a redovno glasaju i dopisuju se mejlom. Redovno plaćaju i svoje mesečne obaveze.
Lično imam dobro iskustvo sa privatnim održavanjem, mada mislim da je ovaj Zakon do te mere nakazan i konfuzan da će i tamo gde su stvari bile koliko toliko transparentne i (samo)uređene uspeti da stvori probleme.