Kućni savet - Iskustva i dileme stanara


#282

Otkazni rok je mesec dana.Tako vam stoji u Zakonu.Rok pocinje da tece od prvog,sledeceg meseca.Znaci ako danas otkazete morate da mu platite avgust i ceo septembar.U medjuvremenu, do kraja septebra morate da nadjete drugog.Ne morate imati razlog za otkaz.Vase je pravo da birate i kada god hocete mozete da se odlucite da bude neko iz vasih redova.


#283

ovaj ugovor je primer kako pojedinci ovu oblast vide kao izvor prihoda bez ikakvog rada.
zalosno je sto su ovog “upravnika” preporucili predstavnici lokalne samouprave - opstine zvezdara konkretno komunalna inspektorka koja je vrsila kontrolu registracije stambenih zajednica.
Ponavljam jos jednom, uvek pitajte profesionalnog upravnika gde je jos angazovan, neka vam ne bude tesko da okrenete nekoga iz te zgrade i pitate ga kako je zadovoljan sa tim upravnikom, sve je ovo lako proverljivo jer su svi podaci na internetu.


#284

Sad mi sve jasno…


#285

Pozdrav svima!

Da li neko može da preporuči profesionalnog upravnika u Beogradu? Razumem da je ova usluga nova i da još uvek nema dovoljno iskustava, ali bih svejedno voleo da čujem neko pozitivno, lično ili tuđe. Naša zgrada već ima zaključen ugovor sa jednom firmom, čijim uslugama nismo zadovoljni.

Ukoliko reklamiranje u temi nije dozvoljeno, može i u privatnoj poruci.

Unapred hvala!


#286

Prati li ko sprovodjenje Zakona o stanovanju? Kako ide? Dokle se stiglo? Ima li efekata, koristi za zgrade, vlasnike, stanare? Koji su problemi? Ima li podrške vlasti stambenim zajednicama i kako? Kako sprovodjenje Zakona izgleda u praksi? Ima li korisnih primera?

Pitam jer upravnici otkazuju, nove i pouzdane je teško naći, ugovori s njima su kojekakvi, sprovodjenje Zakona se svodi na administrativnu proceduru, a nema promena, poboljšanja u zgradama i u kvalitetu stanovanja.


#287

Po meni, iz ugla obicnog stanara, vlasnika stana u zgradi srednjeg stanja (ni losa, ni dobra) jako, jako sporo ide sprovodjenje. Gradska vlada je tek pre 2 meseca donela minimalne cene koje su svi cekali i na sta su se svi vadili kad je bilo u pitanju neko novo placanje, nesto sto se u 99% zgrada nije placalo, barem u ovakvom iznosu a to je INVESTICIONO odrzavanje. Na zalost, jako puno ljudi jos uvek ne zna razliku izmedju redovnog i investicionog odrzavanja.
Tek od donosenja ove odluke stekli su se uslovi da se novi Zakon o stanovanju i odrzavanju zgrade primenjuje u punom obliku.
Njegovo sprovodjenje kontrolise komunalna inspekcija.
Iz medija sam video da je GO Savski Venac krajem jula prva u Srbiji pocela da donosi resenja o PRINUDNOJ upravi .
U istoj reportazi bila je izjava i tok prvog prinudnog upravnika koji je izjavio "niko me nista nije pitao, samo mi je opstina dodelila zgradu , vidite da je fasada jako losa, ima tu puno posla a stanari nece da ucestvuju…).
Ja ne znam sta je on i njemu slicni ocekivao da mu dodele na prinudnu upravu, mozda iskljucivo novogradnje gde prvih 5 godina ne treba nista da radi osim ciscenje ulaza da organizuje…
Tek od januara sledece godine mozemo argumentovano da diskutujemo kako se sprovodi zakon. Mene najvise zanima kako ce se sprovoditi prinudna naplata jer u zgradi imamo komsiju koji nikada nista nije placao od komunalija godinama… Zalosno je sto je on jedan od profesionalnih upravnika i sto ce on terati neke druge ljude da placaju nesto sto on odbija da placa. To je vec tema kako su olako davali licence , dobio je svako ko je platio, kriterijumi su jako, jako slabi,


#288

Буба , извини можеш ли ти да протумачиш овај члан закона као ОБАВЕЗУЈУЋИ и у случају плаћања управника из редова станара, јер се недвосмислено напомиње и управљање, као обавезни део учешћа у одржавању, мислим, не пише нигде да је само професионално управљање обавезно да се плати…хвала…
.изгледа да ово питање оде на крај ове теме а не где је био објашњен члан 63. чини ми се , негде сам направио грешку…


#289

Ja cu da iznesem svoje misljenje, iako nisam Buba :slight_smile:
Na ovaj clan zakona kada je u pitanju placanje upravljanja upravniku koji je iz redova stanara mozete da se pozovete SAMO ako imate zvanicno ugovorenu naknadu koju bi svaki stan placao komsiji. (odluka stanara + ugovor SZ sa komsijom upravnikom).
Zakon ne zabranjuje da se placa upravnik komsija ali dobar deo kolaca uzme kroz namete pa se skoro ne isplati osim ako zgrada ima znacajnije prihode jer se na taj iznos placa porez + mora i knjigovodja da se angazuje.


#290

Odgovorila sam ali na drugom mestu :blush:Razvucene su iste teme na 4 dela pa ne znam više gde šta odgovaram.Izvinjavam se :blush:


#291

A i mnogi ovde dobro barataju temom :+1:


#292

Hvala Mirijevac, na temi tumačenje zakona o stanovanju malo je se vec caskalo oko ovoga, samo bih te podsetio ,ja se nisam pitao da li je moguće koristiti ovaj član već da li je obavezujući, a o isplativosti takođe ima više u gore pomenutoj temi kroz primer obračuna bruto i neto obaveze, tako da se sa tobom slažem oko nebuloze obaveze plaćanja i obaveznih socijalnih davanja jer to uvećava za 0.81 u odnosu na neto, tj. bruto ispadne oko 1.81 od neto iznosa za nezaposlenog komšiju…


#293

Cao ljudi
procitao sam masu komentara na temu upravnika iz reda stanara, i ne znam da li da odustanem na samom pocetku. Sve mi se ovo cini jako komplikovano, o nekim medjuljudskim odnosima i da ne govorim.
Postavicu jednostavno pitanje, prava i obaveze upravnika?
Da cujem iz prve ruke, posto vidim da ima profesionalnih koji su voljni da podele svoja iskustva.
Kao bitno, prvi put se susrecem sa ovom tematikom, nikakvo prethodno iskustvo.


#294

Не бих да вас уплашим, али отприлике ово:

 1. заступа и представља стамбену заједницу,
 2. подноси пријаву за упис стамбене заједнице у Регистар стамбених заједница;
 3. подноси пријаву за регистрацију правила власника,
 4. истиче решење о регистрацији стамбене заједнице на видно место у стамбеној згради,
 5. врши попис посебних, заједничких и самосталних делова и врши њихово означавање,
 6. успоставља и води евиденцију о власницима посебних делова, власницима самосталних делова и лицима којима су заједнички или посебни делови зграде издати у закуп, односно на коришћење по другом основу (за физичка лица име, презиме и ЈМБГ, а за правна лица пословно име, адреса седишта и матични број),
 7. извршава одлуке стамбене заједнице,
 8. на основу одлуке скупштине стамбене заједнице о управљању средствима стамбене зајeднице располаже средствима са текућег рачуна стамбене заједнице, у складу са прописима којима се уређује отварање, вођење и гашење текућих рачуна,
  9 предлаже скупштини стамбене заједнице програм одржавања и стара се о његовој реализацији,
 9. организује радове хитних интервенција,
 10. организује извођење радова на заједничким деловима зграде и земљишту за редовну употребу зграде у складу са усвојеним програмом државања и контролише да ли се ови радови изводе,
 11. води евиденцију о приходима и расходима стамбене заједнице,
 12. подноси скупштини стамбене заједнице извештај о раду који посебно садржи приказ укупних прихода и расхода стамбене заједнице, реализованих активности у односу на планиране, као и искоришћења средства за реализацију сваке од активности.
  Поред наведених дужности управник може да врши и друге послове по налогу скупштине стамбене заједнице.

#295

U suštini sve ono šta radi profesionalni upravnik radi i običan iz reda stanara.Profesionalni samo mora da je uvek dostupan.Dakle gore imate jasno napisano šta su obaveze.Ako imate minimum sloge u svojoj zgradi ne treba vam niko sa strane.Registrujete SZ ,otvorite račun jer ste pravno lice.Dogovorite se sa komšijama oko plaćanja i pravljenja plana održavanja.Malo je nezgodno za ljude koji rade jer sve institucije rade pre podne.Bilo bi dobro da imate i zamenika.Što se plaćanja obaveze tiče sada je olakšano jer može preko Infostana.Naravno da ima obaveza ali nije nemoguće ukoliko se slažete.Uglavnom je problem što kada dodjete u konflikt sa komšijama,a doći ćete, lakše je ljudima sa strane da preseku neke stvari.To je uglavnom razlog odustajanja.


#296

Nisam neko vreme proveravao Infostan servis, danas nabasam na ovo…

Dakle da li je ovo zaživelo i da li ovo podrazumeva učešće Gradskog Stambenog kao krajnjeg korisnika fonda za održavanje ili imamo mogućnost samo uplate i servisiranja zgrade po izboru?


#297

Mozete sve da stavite na uplatnicu Infostana.I upravljanje i održavanje.Ne mora da bude ugovor sa GS,može sa bilo kojom firmom koja se bavi održavanjem.Infostan uzima 10% od celokupne uplate.Ugovor se sklapa u Danijelovoj


#298

Kaze mi drugar da je kod njih u zgradi profesionalni upravnik smislio foru koju je provukao kod stanara da se od 30 vlasnika stanova izaberu 3 (tri vlasnika) koji ce da cine “savet stanara” i da ce taj “savet od 3 clana” zajedno sa profesionalnim upravnikom ODLUCIVATI za sve osim za stvari za koje treba 2/3cinska vecina… Mislim da ovo ne da nije po zakonu nego da je prevara samo takva. Zakon je jasno odredio za sta treba 2/3cinska vecina a za sta je dovoljanj 51% .
Ovo im je drugi profesionalni upravnik, prvi se nije pojavljivao 6 meseci, jedva su se sakupili da mu daju otkaz. Ovaj drugi videvsi kakva je situacija, izmislio je ovaj “savet od 3 clana” koji ide samo njemu na ruku.
Trebalo bi sto pre napraviti crnu i belu listu profesionalnih upravnika.


#299

Ovo je moguće samo u slučaju da članovi SZ ovlastie te ljude da donose odluke u njihovo ime.Ne može to upravnik da nametne.Jeste to jednostavnije ali nije poželjno.Stanari moraju da se potrude da dodaju na skupštinu makar 2 puta godišnje i iskažu svoje mišljenje.Što se tiče ocenjivanja PU nemam ništa protiv ako bi se utvrdili jasni kriterijumi.Pojedini stanari misle da su naši gospodari.Šta sam se nagledala i nastupala za ove dve godine mogla bih roman da napišem.


#300

Poštovana Buba, Vi ste jedan od retkih profesionalnih upravnika koji transparentno pišu na ovom forumu stvari onako kako stoje u praksi a ne samo na papiru.
Ja bi voleo da nam prenesete iskustva kako se borite sa ljudima koji jednostavno nece da placaju odrzavanje bilo investiciono ili redovno.


#301

Pozdrav svima, nadam se da neko zna odgovor ili je imao sličnu situaciju. Pitanje je: da li vlasnici imaju pravo da dobiju kopiju (štampanu ili mejlom) spiska stanova čiji su vlasnici prisustvovali sastanku?

Glasački list je jedino što naš profesionalni upravnik koristi prilikom sastanka (ne broji prisutne na početku, radi utvrđivanja kvoruma) sadrži broj stana i ime i prezime vlasnika. Od upravnika sam dobila informaciju da mogu samo da “izvršim uvid u spisak prisutnih” kod njega u kancelariji, ali ne I da dobijem ili napravim kopiju. Inače u zapisniku sa sastanka stoji da je spisak “sastavni deo zapisnika”. Hvala unapred.