Kućni savet - Gradsko stambeno preduzeće


Definitivno se nešto dešava. Danas sam preko telefona dobio informaciju da više nije moguće dobiti listing nego samo “analitiku radova”. NEMA VIŠE NAŠIH PARA !?!?!
Teta koja radi u kol centru drsko mi je rekla da za sva ostalo obavestenja treba pismeno da se obratim, nije htela da mi kaze sta se desava sa novcima koji su na racunu a sta npr kad je zgrada u minusu…
Ovo je smejurija od gradskog preduzeca.
Pretpostavljam da svima salju ovakav odgovor kada pitate za listing - stanje na računu.
Slika je sa jednog drugog foruma, nije za moju zgradu.

2 Likes

Pa da. Tako su nama nekako u maju usmeno rekli. Novac za zgradu ne postoji, placanjem se dobijaju hitne intervencije i to je to.

1 Like

Gradsko stambeno ne postuje Zakone R. Srbije a kamoli ugovore koje je potpisala sa tadasnjim skupstinama.
Inace u nasem ugovoru iz 96. stoji jasno :
clan 5. stav 2.
“javno preduzece je duzno da stambenoj zgradi omoguci uvid u finansijsku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na stambenu zgradu i to na pismeni zahtev Skupstine zgrade”.
clan 6. stav 3.
“Javno preduzece ima obavezu da za stambenu zgradu sacini finansijski izvestaj na pismeni zahtev” .

1 Like

Tako je. GS od sada radi kao “osiguravajuca kuca”. Stanari placaju stalno “osiguranje” na mesecnom nivou, a kada se nesto desi podnosi im se zahtev za resavanjem. To bi mozda i bilo ok da GS nije sklopilo ugovor sa tonom privatnih firmi koje su izvodjaci radova i koje naduvavaju troskove svih intervencija cime sa jedne str ostecuju budzet ovog preduzeca, a sa druge zgradama ne obavljaju potrebne intervencije nego sve momentalno ptoglase “investicionom” intervencijom i traze vam da podnesete zahtev za "ponudom od GS za izvodjenje iste - koja se u ovom slucaju placa u potpunosti iz fonda investicionog odrzavanja (dakle sa racuna zgrade jer GS to ne pokriva).
Nama se u zgradi pogvario interfon, novogradnja, tipkice malo zezaju neke… Cekao sam ih godinu dana da dodju, kad su dosli dali su mi ponudu za investicionu intervenciju jer navodno to mora ceo sistem da se promeni + slusalice u svim stanovima, brava… (klinac iz te privatne firme bukvalno je gledao po zgradi i sve upusivao po principu “ocete ovo, ocete ono…” vidno u cilju da naduva br intervencija). Ovo nije bilo tacno jer sam vec sutradan pozvao drugog majstora koji je zamenio tablu sa tipkama za 70e i to je sve. Naravno, u procesu smo donosenja odluke da izadjemo iz tog sistema. Oni ce sve zivo sad proglasavati investicionom popravkom a ne tekucom kako bi prosto zaradjivali ugradjujuci se izmedju privatnog podizvodjaca i stambene zgrade. A to je jedna uzasna sramota.

3 Likes

U svemu se slažem.Nama su tražili za ulazna vrata negde oko 2000 evra a privatna firma 1200 evra.Oni u stvari rade samo hitne intervencije samo stvari neće da nazovu pravim imenom.Otkazni rok je 6 meseci.

1 Like

Gradsko stambeno nece da da novi ugovor ni kada se pozovete na Zakon o pristupu informacijama od javnog znacaja.

Naša stambena zajednica je raskinula ugovor sa JP Gradsko stambeno (Imali smo Ugovor sklopljen 07.11.1996. a prestao je da proizvodi pravno dejstvo 01.12.2019.). Razlozi za to su bili sledeći:

Ne izvršavaju ugovorne obaveze prema stambenim zajednicama

Nemaju plan i program održavanja zgrada sa kojima imaju potpisane ugovore (po članu 4. navedenog ugovora: „ Izvođenje radova iz člana 3. Ovog Ugovora vrši se na osnovu godišnjih programa održavanja, koje usvaja Upravni odbor Javnog preduzeća, osim poglavlja VII. “)

Odbijaju da vrše redovne preglede i popravke PP opreme i instalacija (po članu 3. poglavlje III, stav 3: „popravka protivpožarnog stepeništa i instalacija i uređaja za zaštitu od požara“

Ne dostavljaju finansijske izveštaje za zgrade od septembra 2018. (po članu 5. stav 2 navedenog ugovora: „ Javno preduzeće je dužno da stambenoj zgradi omogući uvid u finansijsku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na stambenu zgradu i to na pismeni zahtev Skupštine zgrade.

Vrše protivzakonitu naplatu-što je krivično delo (od uplaćenih sredstava za održavanje odmah skidaju iznos za „INTERVENCIJE“: ODRŽAVANJE i UL.HI ( za zgradu bez lifta ), iako za to po ugovoru nema osnova). Tražili smo objašnjenje (2017. godine) šta to i na osnovu čega naplaćuju. Dobili smo odgovor:

„Prema, Odluci Nadzornog odbora br.990/5 od 30.03.2016. godine naknada za rad po osnovu obavljanja i organizacije poslova održavanja na stambenim zgradama koje održava preduzeće je:

UL.HI: „Nadoknada za rad dežurne službe hitnih intervencija u iznosu od 0,2417din/m2“

ODRŽAVANJE: „Nadoknada za obavljanje administrativnih, finansijskih, pravnih i drugih poslova u iznosu od 1,5173din/m2“.

Zna se kako se vrši naplata usluge. Neko mora da potvrdi da su naplaćeni radovi izvršeni. Kako Nadzorni odbor JPGS može da jednostrano utiče na sprovođenje odredbi Ugovora?

OVO JE OZBILJNA STVAR: Na taj način od Beograđana kradu godišnje preko 300.000.000 RSD. Tačan iznos je teško utvrditi. (Elementi za račun: JPGS naplaćuje (Podatak iz finansijskog izveštaja za 2018. godinu) = 1,876 RSD po metru kvadratnom mesečno, za zgradu bez lifta). U Beogradu ima „14.000 zgrada sa oko 262.045 stanova“ (podatak od 01.04.2016. izvor portal JPGS).

Ako pretpostavimo da je prosečna površina stana 50m2 onda sledi:

JPGS neosnovano prisvaja (50x262.045x1,876)= 24.589.059,77 RSD mesečno, ili 295.068.717,2 RSD godišnje.

Imaju neodgovoran i neposlovan odnos prema korisnicima usluga

Zahteve za izvođenje radova ignorišu i ne odgovaraju na urgencije

Na radove se čeka i više od godinu dana (ako imate sreće da uopšte budu izvedeni)

Nenamenski troše novac prikupljen za održavanje zgrada

Nisu uskladili usluge tekućeg održavanja koje pružaju sa važećim propisima (Pravilnik o vrsti, obimu i dinamici aktivnosti tekućeg i investicionog održavanja zgrada i načinu sačinjavanja programa održavanja “Službeni glasnik RS”, broj 54 od 31. maja 2017.)

Ne vrše periodične preglede elemenata zgrade u skladu sa navedenim pravilnikom

Ne vrše pregled sistema protivpožarne zaštite u zgradama (iako to spada u tekuće održavanje prema navedenom pravilniku)

Ne vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (iako to spada u tekuće održavanje prema navedenom pravilniku)

Nemaju pojma u kakvom su stanju zgrade sa kojima imaju ugovore o održavanju

Onemogućavaju upravnike stambenih zajednica da sprovede zakonske obaveze u pogledu planiranja održavanja zgrade

Može upravnik (stambena zajednica) da planira šta god hoće, a da li će to da bude realizovano možete da gledate u pasulj.

4 Likes

Mene čudi kako nigde u medijama nema ni slovo o prevari sa odlukom da više ne izdaju nikome finansijske izveštaje.

1 Like

Gradsko stambeno je krpelj koga je gradska vlast postavila na telo Beograđana. Ovo sa nedostavljanjem finansijskih izveštaja je veoma opasna stvar, Ako im se niko ne suprotstavi i ako to pretvore u praksu Beograđanima nema spasa. Tada će bukvalno pare da bacaju u bunar, bez prava da znaju koliko sredstava imaju na raspolaganju za održavanje, a Gradsko stambeno će da radi sa njima šta hoće. Oni računaju na to da stambene zaj ednice nemaju sredstava za sudske sporove i zato se tako ponašaju. Od 2016. do 2018. godine su samo za sporove gde su tužena strana (za koje navode da mogu biti izgubljeni) planirali preko 300.000.000 RSD naših para.
Što se medija tiče, ja sam poslao jednom listu deo teksta koji se odnosi na protivzakonitu naplatu. Još ništa nije objavljeno.
Mislim da bismo trebali da se organizujemo i sistematizujemo zapažanja o njima i krenemo malo ofanzivnije. Dostavimo prikupljene argumente medijima i raširimo preko društvenih mreža. Na Google mapama postoji označeno JP Gradsko stambeno Beograd. Može im se dati ocena. Do sada ima samo 2 ocene. Ja sam im dao najnižu ocenu 1. Mogu ih oceniti ostali koji to žele.

2 Likes

Poštovana, to ne piše u Zakonu o stanovanju a niti u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada. Molim Vas da preformulišete šta ste hteli da kažete.Namera je dobra, ali bi trebalo da budete precizniji, lapsus…

Predrag

Град Београд је одредио минималне цене текућег и инвестиционог одржавања, као и мин. цену за принудног управника. Исто је на свим општинама и зависи од старости зграде и да ли има лифт или не…

Mislim da je ključnu stvar u vezi ovoga problema napisala Buba u nekom od ranijih tekstova. Uskraćuje se pravo Stambenoj zajednici (SZ) da se izjasni o ugovoru jer se njegovim potpisivanjem stvaraju trajne obaveze stambene zajednice (a ne upravnika).
Ugovor se sklapa dobrom voljom dve strane. Jedna strana je JPGS a druga Stambena zajednica (SZ).
Uskraćivanjem prava (od strane Gradskog stambenog) da se stambena zajednica upozna i saglasi sa istim je znak da se radi o prevari (pecanju - ko će da se ulovi).
U ovom slučaju bi Upravnik bio odgovoran za to što je potpisao ugovor kao ovlašćeno lice bez saglasnosti Skupštine SZ. Oni upravnici, koji nasednu na ovu prevaru, na sebe svaljuju ogromnu odgovornost ako ih potpišu jer će ih na kraju za to tužiti sami vlasnici posebnih delova koji će snositi posledice tog ugovora.
Član 42. tačka 7 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada: **“Stambena zajednica donosi odluku o organizovanju poslova održavanja zgrade, odnosno o poveravanju poslova održavanja zajedničkih delova zgrade;”
Uskraćivanjem prava da se stambene zajednice izjasne, upravnici na sebe prihvataju odgovornost da čine protivzakonito delovanje, a što je cilj JPGS.
O OVOME BI TREBALO PREKO DRUŠTVENIH MREŽA I MEDIJA UPOZORITI ŠTO ŠIRI KRUG UPRAVNIKA.DA NE NASEDAJU NA OVU PREVARU JER ĆE TIME NAVUĆI NA SEBE LIČNO TEŠKU BEDU!!!

3 Likes

Danas (01.06.2020.) sam uočio da su botovi počeli da dižu rejting Gradskom stambenom na Google mapama. Do pre pet dana ono je imalo 3 recenzije (sve su sa obrazloženjem) i ocenom 1 i srednjom ocenom 1,00.
Pre 5 dana pojavljuju se 4 nove recenzije (bez obrazloženja) i sve ocenjuju Gradsko stambeno sa ocenom 5 (što može samo neko ko je za to plaćen ili zreo za Lazu) i dižu srednju ocenu na 3,3.
Mislim da bismo trebali ovome da stanemo na put.

4 Likes

Interesantno.
Danas (01.06.2020.) u 13.00 zvoni mi tetka na interfon i kaže da dolazi (ispred Gradskog stambenog) da nam montira LED rasvetu u zgradi. Mi smo zahtev za to podneli početkom 2019. godine a ugovor sa Gradskim stambenim raskinuli krajem 2019. godine. Ove godine smo sami postavili LED rasvetutu, sopstvenim sredstvima, (inače JPGS nam je ukrao preko 400.000 dinara, odnosno nije ništa uradio za toliko para koliko je prikupio od stanara od 1996. godine od kada smo imali ugovor sa njima).
Izgledada da pokušvaju da se vade i prikažu kao da rade nešto. Kao i da angažuju botove koji će njihov rad ocenjivati sa 5,00. HA HA HA.
Samo bi im trebalo postaviti pitanje koliko imaju nerealizovanih zahteva i od kada kao i koje je prosečno vreme za realizaciju zahteva.
KASNO SU SE SETILI.

2 Likes

Evo kako JP Gradsko stambeno (JP GS) upravlja novcem beograđana:
Pre 6 dana sam ukazao da botovi dižu rejting JP GS na Google mapama.
Utvrđeno je ko su:

  1. Bogdanka Rangelov, direktor firme Keynote communications (agencija koja se bavi ***“unapređenjem ili zaštitom korporativnog brenda ili reputacije, kreiranjem percepcije među njenim ključnim javnostima” ***. (citirano sa njihovog sajta)
  2. Tijana Novićić, zaposlena u Keynote communications.
  3. Marija Mijić, zaposlena u JP Gradsko stambeno.
    Gospođe ili gospođice su pogrešno shvatile da se na taj način “unapređuje reputacija i korporativni brend”. SRAMOTA!
2 Likes

Da li neko može da posavetuje na koji način se može raskinuti ugovor sa Gradskim stambenim. Najveći problem nam je sa liftovima, rade 2 od 3, ta dva se neprestano kvare. Imamo ugovor sa GS o održavanju liftova, ali to se na kraju svodi samo na intervencije da odglave liftove, i nema nekog ozbiljnijeg održavanja. Na koji način je moguće otkazati ugovor sa GS o održavanju liftova?

Sa JP Gradsko stambeno (GS) možete raskinuti ugovor o održavanju. U njemu je uređeno, pored ostalog, i održavanje liftova. Raskinuti deo koji se odnosi samo na liftove nije moguće.

Raskid se vrši tako što je potrebno da skupština stambene zajednice donese odluku o raskidu ugovora sa GS. Zatim podnesete GS zahtev za raskid ugovora sa odlukom u prilogu. Otkazni rok prema Ugovoru koji imate je 6 meseci. Nakon 6 meseci Ugovor prestaje da proizvodi pravno dejstvo.

Ja sam lično to prošao. Podneo zahtev prošle godine u maju, ugovor prestao da važi krajem novembra 2019.

Šta biste odmah trebalo da počnete da radite:

Firmama koje se bave održavanjem poslati zahtev za ponudu za redovno održavanje liftova (da daju detaljnu specifikaciju šta to podrazumeva sa jedinačnim cenama, periodom preventivnih pregleda i zamene pojedinih delova). Tražite da vam daju ponudu I za hitne intervencije (odglavljivanje). Tu vam je bitno vreme odziva na poziv I cena. Firme će verovatno prethodno tražiti da pregledaju u kakvom su stanju liftovi. Kada dobijete ponude znaćete okvirno šta je potrebno da se radi, kada I koliko to košta. Taj podatak će Vam biti potreban kada budete određivali iznos naknade za tekuće održavanje (počinjete da je naplaćujete kada prestane da važi ugovor sa GS).

Formirajte komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Izaberite najpovoljnijeg ponuđača i sa njim usaglasite tekst Ugovora. Ugovor bi trebalo da stupi na snagu na dan prestanka važenja ugovora sa GS.

Ako već niste odmah otpočnite od vlasnika posebnih delova da vršite naplatu naknade za investiciono održavanje i upravljanje. Iz dela za investiciono održavanje možete da plaćate i hitne intervencije kada bude potrebno. Kritičan momenat je dan prekida važenja ugovora sa GS. U tom momentu morali biste imati sredstva za hitne intervencije.

Dobio sam informaciju da Gradsko stambeno vise nije u mogucnosti da obezbedi PP aparate SZ jer nije dobilo licencu od MUP-a.
Sad je pitanje, sta mi uopste mozemo dobiti od njih za novac koji uplacujemo za redovno odrzavanje?

Gradsko stambeno je skoro 2 godine poku]avalo da izbegne svoju ugovornu obavezu. U nasem sluaju im to nij4e poslo za rukom.

Samo hitne intervencije i to je to otprilike.Zagušenje,ventili,stepenišni automat,rasveta