Kućni savet - Gradsko stambeno preduzeće

Hvala Mirijevac na zaista korisnim savetima. Sad hocu da im trazim kopiju ugovora i da vidim stanje na racunu. Nesto mi je bila mnogo mala cifra pre 2,3 godine, kad smo im trazili izvod… Uglavnom, najradije bih raskinula sa njima ugovor a nasa zgrada je mala pa se mozda i slozimo. Samo da vidim kako cemo sa zarobljenim novcima :thinking:

Ne mogu da vam zabrane da budete upravnik ako niste vlasnik stana.Moj suprug je vlasnik stana i uz njegovo ovlašćenje ja sam upravnik u svojoj zgradi.Kada vas odbiju,odnosno kada donesu zaključak, želite se gradu na odluku registratora.Samo vi predajte potrebnu papirologiju i ništa usmeno.I poštujte rok za žalbu.“Protiv rešenja o registraciji podnosilac prijave preko Registratora može izjaviti žalbu opštinskom, odnosno gradskom veću u roku od deset dana od dana dostavljanja, a najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja na internet stranici Registra. Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv zaključka o odbacivanju prijave podnosilac prijave preko Registratora može izjaviti žalbu opštinskom, odnosno gradskom veću nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od deset dana od dana dostavljanja, a najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja.”

Pozdrav svima. Imamo jednu nedoumicu, i nadam se da mozda neko ovde zna odgovor. U procesu smo raskidanja ugovora sa GS. Predali smo zahtev pre mesec dana i danas smo bili do njih da vidimo da li je sve zavrseno, da bismo dali zeleno svetlo infostanu da pocne da prikuplja slicne pare na racun nase zgrade. Ali oni su nam danas saopstili da imaju pravo na 6 meseci otkazni rok, iliti da cemo u bunar bacati pare jos sest meseci. Da li neko zna da li oni na ovo imaju pravo?

Magdalena pročitajte šta piše u Ugovoru koji ste sklopili sa njima.Tamo bi trebalo da stoji otkazni rok.Doduše što se tiče Gradskog stambenog oni sve tumače na svoj način.Tražite im da vam odgovore pisanim putem.


Evo našla sam Ugovor.6meseci je otkazni rok.Pozdrav

1 Like

Identican ugovor ima i moja zgrada, potpisan 96. godine, znaci svima je isti.
Mi smo skoro dobili poziv da upravnik dodje da potpise novi ugovor gde se "preciznije definisu prava i obaveze obe strane…shodno novom Zakonu o stanovanju… ".
Mozda je u tom novom ugovoru otkazni rok manji od 6 meseci.
Zanimljivo je da sam ja trazio nactr tog novog ugovora kako bi upoznao sve stanare sa promenama ali Gradsko stambeno nece da da, kaze nije im praksa da to rade nego samo upravnik da dodje pa ce da vidi sta pise . Meni je ovo smejurija, cim se steknu uslovi i ja cu predloziti mojim komsijama raskid ugovora sa GS.

Tako je.I ja sam im tražila da pogledam Ugovor,ali nisu mi dali.Kako ja mogu da potpišem nešto u ime SZ a da prethodno ne dobijem odobrenje od članova SZ? Odgovor mi nisu dali.

2 Likes

Hvala na odgovorima. Odgovorili su nam i pismeno. Pozivaju se na neki ugovor iz 98.godine. Mi ga nemamo, ne znam ni da pretpostavim ko ga od komsija u zgradi ima, ali pretpostavljam da u njemu zaista pise da je otkazni rok 6 meseci. Nema nam druge, cekacemo do februara pa cemo potom poceti skupljati pare na svoj racun. Mi smo imali nekih 450 hiljada na racunu prosle godine. Negde u maju su nam rekli da te pare vise nemamo, i da su promenili nesto, te da sad ni jedna zgrada vise nema akumulirana sredstva vec se uplacivanjem dobija kao kasko. Placamo im i imamo hitne intervencije, al ako ih ne iskoristimo para kao para nema. Je l to znaci da pare koje su nam ostale, a koje oni ne zele vise da prikazu, ne mozemo ni za sta posle raskida ugovora iskoristiti?


Definitivno se nešto dešava. Danas sam preko telefona dobio informaciju da više nije moguće dobiti listing nego samo “analitiku radova”. NEMA VIŠE NAŠIH PARA !?!?!
Teta koja radi u kol centru drsko mi je rekla da za sva ostalo obavestenja treba pismeno da se obratim, nije htela da mi kaze sta se desava sa novcima koji su na racunu a sta npr kad je zgrada u minusu…
Ovo je smejurija od gradskog preduzeca.
Pretpostavljam da svima salju ovakav odgovor kada pitate za listing - stanje na računu.
Slika je sa jednog drugog foruma, nije za moju zgradu.

2 Likes

Pa da. Tako su nama nekako u maju usmeno rekli. Novac za zgradu ne postoji, placanjem se dobijaju hitne intervencije i to je to.

1 Like

Gradsko stambeno ne postuje Zakone R. Srbije a kamoli ugovore koje je potpisala sa tadasnjim skupstinama.
Inace u nasem ugovoru iz 96. stoji jasno :
clan 5. stav 2.
“javno preduzece je duzno da stambenoj zgradi omoguci uvid u finansijsku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na stambenu zgradu i to na pismeni zahtev Skupstine zgrade”.
clan 6. stav 3.
“Javno preduzece ima obavezu da za stambenu zgradu sacini finansijski izvestaj na pismeni zahtev” .

1 Like

Tako je. GS od sada radi kao “osiguravajuca kuca”. Stanari placaju stalno “osiguranje” na mesecnom nivou, a kada se nesto desi podnosi im se zahtev za resavanjem. To bi mozda i bilo ok da GS nije sklopilo ugovor sa tonom privatnih firmi koje su izvodjaci radova i koje naduvavaju troskove svih intervencija cime sa jedne str ostecuju budzet ovog preduzeca, a sa druge zgradama ne obavljaju potrebne intervencije nego sve momentalno ptoglase “investicionom” intervencijom i traze vam da podnesete zahtev za "ponudom od GS za izvodjenje iste - koja se u ovom slucaju placa u potpunosti iz fonda investicionog odrzavanja (dakle sa racuna zgrade jer GS to ne pokriva).
Nama se u zgradi pogvario interfon, novogradnja, tipkice malo zezaju neke… Cekao sam ih godinu dana da dodju, kad su dosli dali su mi ponudu za investicionu intervenciju jer navodno to mora ceo sistem da se promeni + slusalice u svim stanovima, brava… (klinac iz te privatne firme bukvalno je gledao po zgradi i sve upusivao po principu “ocete ovo, ocete ono…” vidno u cilju da naduva br intervencija). Ovo nije bilo tacno jer sam vec sutradan pozvao drugog majstora koji je zamenio tablu sa tipkama za 70e i to je sve. Naravno, u procesu smo donosenja odluke da izadjemo iz tog sistema. Oni ce sve zivo sad proglasavati investicionom popravkom a ne tekucom kako bi prosto zaradjivali ugradjujuci se izmedju privatnog podizvodjaca i stambene zgrade. A to je jedna uzasna sramota.

3 Likes

U svemu se slažem.Nama su tražili za ulazna vrata negde oko 2000 evra a privatna firma 1200 evra.Oni u stvari rade samo hitne intervencije samo stvari neće da nazovu pravim imenom.Otkazni rok je 6 meseci.

1 Like

Gradsko stambeno nece da da novi ugovor ni kada se pozovete na Zakon o pristupu informacijama od javnog znacaja.

Naša stambena zajednica je raskinula ugovor sa JP Gradsko stambeno (Imali smo Ugovor sklopljen 07.11.1996. a prestao je da proizvodi pravno dejstvo 01.12.2019.). Razlozi za to su bili sledeći:

Ne izvršavaju ugovorne obaveze prema stambenim zajednicama

Nemaju plan i program održavanja zgrada sa kojima imaju potpisane ugovore (po članu 4. navedenog ugovora: „ Izvođenje radova iz člana 3. Ovog Ugovora vrši se na osnovu godišnjih programa održavanja, koje usvaja Upravni odbor Javnog preduzeća, osim poglavlja VII. “)

Odbijaju da vrše redovne preglede i popravke PP opreme i instalacija (po članu 3. poglavlje III, stav 3: „popravka protivpožarnog stepeništa i instalacija i uređaja za zaštitu od požara“

Ne dostavljaju finansijske izveštaje za zgrade od septembra 2018. (po članu 5. stav 2 navedenog ugovora: „ Javno preduzeće je dužno da stambenoj zgradi omogući uvid u finansijsku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na stambenu zgradu i to na pismeni zahtev Skupštine zgrade.

Vrše protivzakonitu naplatu-što je krivično delo (od uplaćenih sredstava za održavanje odmah skidaju iznos za „INTERVENCIJE“: ODRŽAVANJE i UL.HI ( za zgradu bez lifta ), iako za to po ugovoru nema osnova). Tražili smo objašnjenje (2017. godine) šta to i na osnovu čega naplaćuju. Dobili smo odgovor:

„Prema, Odluci Nadzornog odbora br.990/5 od 30.03.2016. godine naknada za rad po osnovu obavljanja i organizacije poslova održavanja na stambenim zgradama koje održava preduzeće je:

UL.HI: „Nadoknada za rad dežurne službe hitnih intervencija u iznosu od 0,2417din/m2“

ODRŽAVANJE: „Nadoknada za obavljanje administrativnih, finansijskih, pravnih i drugih poslova u iznosu od 1,5173din/m2“.

Zna se kako se vrši naplata usluge. Neko mora da potvrdi da su naplaćeni radovi izvršeni. Kako Nadzorni odbor JPGS može da jednostrano utiče na sprovođenje odredbi Ugovora?

OVO JE OZBILJNA STVAR: Na taj način od Beograđana kradu godišnje preko 300.000.000 RSD. Tačan iznos je teško utvrditi. (Elementi za račun: JPGS naplaćuje (Podatak iz finansijskog izveštaja za 2018. godinu) = 1,876 RSD po metru kvadratnom mesečno, za zgradu bez lifta). U Beogradu ima „14.000 zgrada sa oko 262.045 stanova“ (podatak od 01.04.2016. izvor portal JPGS).

Ako pretpostavimo da je prosečna površina stana 50m2 onda sledi:

JPGS neosnovano prisvaja (50x262.045x1,876)= 24.589.059,77 RSD mesečno, ili 295.068.717,2 RSD godišnje.

Imaju neodgovoran i neposlovan odnos prema korisnicima usluga

Zahteve za izvođenje radova ignorišu i ne odgovaraju na urgencije

Na radove se čeka i više od godinu dana (ako imate sreće da uopšte budu izvedeni)

Nenamenski troše novac prikupljen za održavanje zgrada

Nisu uskladili usluge tekućeg održavanja koje pružaju sa važećim propisima (Pravilnik o vrsti, obimu i dinamici aktivnosti tekućeg i investicionog održavanja zgrada i načinu sačinjavanja programa održavanja “Službeni glasnik RS”, broj 54 od 31. maja 2017.)

Ne vrše periodične preglede elemenata zgrade u skladu sa navedenim pravilnikom

Ne vrše pregled sistema protivpožarne zaštite u zgradama (iako to spada u tekuće održavanje prema navedenom pravilniku)

Ne vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (iako to spada u tekuće održavanje prema navedenom pravilniku)

Nemaju pojma u kakvom su stanju zgrade sa kojima imaju ugovore o održavanju

Onemogućavaju upravnike stambenih zajednica da sprovede zakonske obaveze u pogledu planiranja održavanja zgrade

Može upravnik (stambena zajednica) da planira šta god hoće, a da li će to da bude realizovano možete da gledate u pasulj.

2 Likes

Mene čudi kako nigde u medijama nema ni slovo o prevari sa odlukom da više ne izdaju nikome finansijske izveštaje.

1 Like

Gradsko stambeno je krpelj koga je gradska vlast postavila na telo Beograđana. Ovo sa nedostavljanjem finansijskih izveštaja je veoma opasna stvar, Ako im se niko ne suprotstavi i ako to pretvore u praksu Beograđanima nema spasa. Tada će bukvalno pare da bacaju u bunar, bez prava da znaju koliko sredstava imaju na raspolaganju za održavanje, a Gradsko stambeno će da radi sa njima šta hoće. Oni računaju na to da stambene zaj ednice nemaju sredstava za sudske sporove i zato se tako ponašaju. Od 2016. do 2018. godine su samo za sporove gde su tužena strana (za koje navode da mogu biti izgubljeni) planirali preko 300.000.000 RSD naših para.
Što se medija tiče, ja sam poslao jednom listu deo teksta koji se odnosi na protivzakonitu naplatu. Još ništa nije objavljeno.
Mislim da bismo trebali da se organizujemo i sistematizujemo zapažanja o njima i krenemo malo ofanzivnije. Dostavimo prikupljene argumente medijima i raširimo preko društvenih mreža. Na Google mapama postoji označeno JP Gradsko stambeno Beograd. Može im se dati ocena. Do sada ima samo 2 ocene. Ja sam im dao najnižu ocenu 1. Mogu ih oceniti ostali koji to žele.

1 Like

Poštovana, to ne piše u Zakonu o stanovanju a niti u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada. Molim Vas da preformulišete šta ste hteli da kažete.Namera je dobra, ali bi trebalo da budete precizniji, lapsus…

Predrag

Град Београд је одредио минималне цене текућег и инвестиционог одржавања, као и мин. цену за принудног управника. Исто је на свим општинама и зависи од старости зграде и да ли има лифт или не…

Mislim da je ključnu stvar u vezi ovoga problema napisala Buba u nekom od ranijih tekstova. Uskraćuje se pravo Stambenoj zajednici (SZ) da se izjasni o ugovoru jer se njegovim potpisivanjem stvaraju trajne obaveze stambene zajednice (a ne upravnika).
Ugovor se sklapa dobrom voljom dve strane. Jedna strana je JPGS a druga Stambena zajednica (SZ).
Uskraćivanjem prava (od strane Gradskog stambenog) da se stambena zajednica upozna i saglasi sa istim je znak da se radi o prevari (pecanju - ko će da se ulovi).
U ovom slučaju bi Upravnik bio odgovoran za to što je potpisao ugovor kao ovlašćeno lice bez saglasnosti Skupštine SZ. Oni upravnici, koji nasednu na ovu prevaru, na sebe svaljuju ogromnu odgovornost ako ih potpišu jer će ih na kraju za to tužiti sami vlasnici posebnih delova koji će snositi posledice tog ugovora.
Član 42. tačka 7 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada: **“Stambena zajednica donosi odluku o organizovanju poslova održavanja zgrade, odnosno o poveravanju poslova održavanja zajedničkih delova zgrade;”
Uskraćivanjem prava da se stambene zajednice izjasne, upravnici na sebe prihvataju odgovornost da čine protivzakonito delovanje, a što je cilj JPGS.
O OVOME BI TREBALO PREKO DRUŠTVENIH MREŽA I MEDIJA UPOZORITI ŠTO ŠIRI KRUG UPRAVNIKA.DA NE NASEDAJU NA OVU PREVARU JER ĆE TIME NAVUĆI NA SEBE LIČNO TEŠKU BEDU!!!

1 Like