Komunalna policija

Šta sa njima?

  • Ostaviti kako je
  • Reformisanje iz korena
  • Ukidanje

0 glasača

@ksenija.radovanovic @vujo @milica.lekovic Da probamo ovo.

koja je prednost imati x policajaca i y komunalnih polu-policajaca u odnosu na imati x+y policajaca? meni je konfuzno, ne razumem koncept, komunalna policija je na nivou grada a opšta na nivou republike?

Iako sam glasala za ukidanje, komunalna policija zavisi od državnog budžeta, te samim time je mi na lokalnom nivou ne možemo ukinuti, a pitanje je koliko je možemo i reformisati iz korena.

Može li neko da ponudi neke detaljnije podatke. Koja je nadležnost Grada Beograda. Koliko je zaposlenih? Da vidimo šta može a šta ne može…

2 Likes

Ja bih rekao da se na simboličkom nivou treba ukinuti, makar se posle ponovo uspostavljala služba sa njihovim ingerencijama. Neko treba da se bavi komunalnim problemima ali ne s ovim ustrojstvom i ovakvom praksom. Poseban problem je što to znači otpuštanje 1000+ ljudi…

3 Likes

Komunalnu policiju treba ukinuti, a komunalne policajce poslati na obuku u Kamenicu i zaposliti u okviru Gradskog SUPa, koji bi bio pod ingerencijama gradske skupštine, a u čijoj nadležnosti bi bio i komunialni i ostali javni red i mir, saobraćajci, vatrogasci-spasioci i krim-policija sa oblast grada. I načelnika bira gradska skupština na predlog gradonačelnika. Budgetira se iz gradskog budgeta, time što deo srazmeran broju stanovnika se direktno transferiše iz budgetskih sredstava republike. Nema tu mnogo kompromisa, na kraju treba izaći sa jasnim stavom a ne polurešenjem jer do polurešenja se uvek dođe.

2 Likes

@vujo je radio mikro analizu prituzbi gradjana na rad komunalne policije, mozda bi mogli da šerujemo neke zaključke?

2 Likes

Kada se pojavila ideja o kompoliciji ja sam se obradovao misleci, naivno, da ce oni sluziti i resavati KOMUNALNE probleme u onoj “sivoj” zoni gde ili nike ne deluje ili je preterano mukotrpno u dugacko resavati benigne probleme, kad ono… Da ne bi bilo nesporazuma evo primera, kod mene u ulazu je jedna stanarka imala u svom stanu nepoznati broj macaka i pasa. To je do te mere bilo neprijatno da je komsija do nje MORAO da zazida terasu, ili recimo kada je uklonjen znak STOP pa ga nisu vratili i onda stalno cukanje na istom mestu… i sl. Medjutim oni su primitivne dzukele poneke i sa prekrsajnim pedigreom naoruzali ovlascenjima i pustili na ulicu da se izivljavaju, tako da sam se izjasnio za totalnu transformaciju sa akcentom na oduzimanje ovlascenja prinude…

Neverovatno je da se i posle formiranja komunalne policije, masovnog zaposljavanja u istu i modernog opremanja te formacije, u Beogradu i dalje ne mogu koristiti trotoari zbog bahato parkiranih automobila i pseceg izmeta bahatih pseudoljubitelja zivotinja.

1 Like

Neverovatno je da se oni i dalje nazivaju komunalnom policijom iako postupaju mahom i isključivo po naređenju ili prijavama građana:

1 Like

slazem se da ih trea ukinuti ali da bi isli u kamenicu moraju da prodju stroge bezbednosne provere . to vec je u ovoj fazi komplikovano jer su vec korumpirani.imaju svoje seme na ulici i ne bi se pokazalo kao valjano.
tu treba primeniti zakon o policijskim sluzbenicima kao u americi.da znaju da mogu preko noci da izgube posao i da nemogu vise da se zaposle u drzavnoj sluzbi.da bi se suzbila korupcija i kriminal. ali to je zdravko druga tema.ovde jednostavno uloga bobija bi bila primerenija a to trazi nove snage ciste i obrazovane.takodje i malde.

nezele da rade svoj posao zbog koga su i angazovani.to je trulo tkivo drzave.zaposleni i umisljeni da su vlast a ne sluzbenici drzavnih organa.

a sto se tice nacelnika gradskog supa tu uzeti model grada beca.to su ljudi bez mrlje u karijeri.jednostavno moraju da izadju pred skupstinu grada.i da predstave svoj plan rada.itd itd.uzima se najbolji kandidat.

Nikakva represija (kažnjavanje) ne može rešiti problem manjka parking mesta u Beogradu.

Primecujem da se “manji radovi” rusenja, nadzidjivanja, dozidjivanja itd uvek dogadjaju vikendom kad sluzbe ne rade. Komsija prosirio prozor koji sada vise lici na vrata. Mi zvali sve zive, on zavrsio sve. Ko ce sad u ponedeljak da dodje da mu zazida taj ilegalni prozor, tj vrata?
Divlji zapad na sve strane…