Kolumna Naš grad - O čemu smo pisali u 2017. godini?

Svakog petka u dnevnom listu Danas, članovi i prijatelji inicijative Ne da(vi)mo Beograd pišu kolumnu Naš grad. Nova godina je zgodan povod da se osvrnemo na to šta smo radili, o čemu smo pisali i čime smo se bavili u okviru kolumne u prošloj 2017. godini.

Kao što se uvek trudimo da otvorimo prostor ljudima koji imaju šta da kažu o bitnim gradskim temama, tako su se i u pisanju kolumne autori smenjivali. Čak dvadeset i četvoro članova ili prijatelja inicijative pisalo je za kolumnu Naš grad, a tri puta je više njih radilo na jednom tekstu.

Iako su po broju autora zastupljeniji muškarci u odnosu 10 prema 14, najproduktivnije autorke su Ksenija Radovanović sa pet tekstova i Milica Leković sa tri teksta, a rodna ravnopravnost je jedna od najzastupljenijih tema u okviru kolumne. Zanimljivo je da ova tema, nakon prava LGBT osoba, izaziva najviše otpora i negativnih komentara na društvenim mrežama, na neki način ponovo potvrđujući svu neophodnost isticanja važnosti borbe za ravnopravan položaj žena u društvu.

Međunarodna iskustva i razmena koju je inicijativa imala sa sličnim pokretima širom Evrope, a koja je usled suženog medijskog prostora ostala možda u drugom planu u javnom delovanju inicijative, našla je svoje mesto u kolumni Naš grad. Inicijativa ima veliku podršku u pokretima poput Barselone en komu, Masa kritika iz Napulja, Diem 25 Janusa Varufakisa, a najbliža i možda i najdraža podrška dolazi od komšijske ekipe Zagreb je naš.

O javnim prostorima, njihovom (ne)održavanju, upotrebi ili komercijalizaciji pisano je nekoliko puta, ali u ovu temu bi potpalo još tekstova koji dolaze iz korpusa tački žarišta Beograda. Tačke žarišta su zapravo nešto čime smo se ukupno najviše bavili, čak 14 puta smo pisali o pojedinačnim konkretnim lokalnim problemima. Detaljnije o ovim pojedinačnim tačkama, kojih je mnogo više od onih kojima smo stigli da se bavimo u kolumni, ali i o mapiranju novih, možete naći na forumu inicijative na linku: https://ucestvuj.nedavimobeograd.rs/c/indeks-zarista
O Savkom nasipu, kao i privatizaciji deponije u Vinči i izgradnji spalionice pisali smo po dva puta, a tu su i probelimi naselja Stepa Stepanović ili rekonstrukcija ulice Kneza Miloša. Protesti na novobeogradskim blokovima protiv gradnje na zelenim površinama u blokovima 44, 70a i 9a ili protiv izgradnje pumpe u bloku 45, ali i peticija protiv uništavanja hipodroma, problemi iseljavanja zakupaca zbog rekonstrukcije Palilulska pijace, prodaja obale u Zemunu, ugrožavanje Velikog ratnog ostrva gradnjom i najavom prebacivanja Starog savskog mosta na Lido, privatizacija PKB-a, naplata ulaza na Kalemegdan i večita rekonstrukcija Brankovog mosta… Sve su to teme koje su se našle u kolumni Naš grad. Ali i nagradna igra sa fiskalnim računima, problemi dualnog obrazovanja, krediti u švajcarcima, a bavili smo se i izbeglicama, kulturom, saobraćajem, grejanjem i iseljenjima…

Za nas, ova komšijska, studentska, stručna ili sindikalna pitanja su i ključna politička pitanja kojima želimo da se u budućnosti bavimo i iz gradske skupštine. Teme koje se tiču našeg komšiluka, naselja ili bloka, našeg grada u kome živimo, učimo i radimo kandidovaćemo na narednim beogradskim izborima. Pobeda na njima neće se meriti glasovima, već ljudima koji su spremni da se posvete svakodnevnoj borbi za Naš grad.
Čiji grad?

3 Likes