Buka u gradu nije Buka u Modi

Opštinske grupe NDM sa leve obale Save pokreću diskusiju oko problema buke. Pridružite se kako bismo zajedno definisali politiku za DOBAR GRAD bez buke.

A, da odselite za Nišku Banju?..

Mislim da je i tamo buka iz noćnih lokala koji zarađuju na uštrb tuđeg mira. Problem nekontrolisane buke je problem zagađenja i kao takav treba da bude rešen. Niko nema prava da ugrožava tuđe pravo na odmor, a ovde se prečesto tuđi profit ispred nečijeg prava na odmor i to je ono što čini život u ovom gradu i ovoj zemlji dodatno komplikovanim.

1 Like

Setih se kako je na Manhattan-u, makar pre pandemijske pomame, noću jednako bučno kao i tokom dana i da larma se sa ulice čuje bez prestanka, pa ljudi opet spavaju. Ili spavaju, ili ne stanuju tu - trećeg nema, Zdravko.
Pored prava na odmor (ako takvo što zaista postoji u Ustavu) postoji valjda i pravo na zabavu, i pravo na profit. Ne može svet da stane zato što Vi imate slab san!
Ako dakle ne možete da spavate od buke, probajte one white-noise generatore, ili medikaciju, ili se prosto odeslite u neki misrniji kraj. A, ako pak ne možete da spavate jer Vas uznemirava to što neko zarađuje i pravi profit, onda za to nema leka…

@Miivoye iako bih možda i ja voleo da je Beograd New York na Balkanu, ipak Blok 45 nije Manhattan da bi tolerisali buku sa makiške strane Ade, koje ne bi ni bilo da smanje malo te zvučnike, tipa za 15%. I njima lepo, i tako im je bučno a mi spavamo i ne znamo da oni postoje. Problem je u tih 15% - to ugrožava, a ne donosi ništa. Štaviše, troši dodatnu energiju. Kako je, sa druge strane, energija jeftina, dotični ne moraju da razmišljaju o tome. Zato je tu država da poskupi tih 15% koji ugrožavaju druge. Ništa drugo.

A kad smo kod metropola, ima onaj primer iz Hide Parka iz Londona kada policija prekida koncert Paula McCartnija jer je ponoć a tada to više nije dozvoljeno. A on je ipak veća zvezda od vlasnika svih kafana po Beogradu.

Dakle, nije problem lak san, već manjak sistema. Zato smo i ovde - da se izborimo za uspostavu sistema u kome niko ne može da ugrožava drugog.

1 Like

A, kad poskupljenje ne urodi onim plodom kojem se Vi nadate, šta onda? Da im država polomi prste?! Je l’ to taj “sistem”?! Mislite da je siledžijstvo OK ako ga sprovodi država?!

Pozdrav…

Buka je prisutna svuda i u raznim oblicima mada je ona iz ugostiteljskih objekata najproblematicnija. S tim u vezi u septembru smo poceli mapiranje kriticnih zona a kao rezultat je mapa ispod:

Ona se konstantno puni kako pristizu podaci. Da se primetiti da je sam centar u gotovo kriticnom stanju a nesto manje novobeogradska strana.

Naime, ne postoji organ/ustanova koja ce vas zastiti ako vam neko iz cista mira napravi klub pored ili ne daj boze u zgradi (verovali ili ne, tako je) Kao jedan od neresevih decenijskih problema Beograda, pa i sire, mnogi na kraju odluce da se sele. Ima cak i onih koji bi se selili ali ne mogu da prodaju stan. Sa Covid19 problem dolazi do znacajnijeg izrazaja jer su baste tokom leta podivljale pa se sve veci broj Beogradjana zalio… uzrok je i nepotpun, nejasan zakon o zastiti od buke sto dalje uzrokuje da vas po pozivu policija prebacuje na komunalnu, komunalna na ekolosku, ekploska obidje lokal nekoliko dana posle (nigde logike), nalozi merace posle par meseci, oni izmere pa da vas onda opet vraca na komunalnu i tako sve u krug. Kaznu mozda s vremena na vreme popije minoran broj malih kafica dok one “snalazljivije” niko ne dira. Proces traje jako dugo a na kraju ne bude nista pa su mnogi frustrirani kolicinom ignorisanja suocavanja sa problemom.

Takodje, covid19 utice znacajno bas na ugostitelje, drzava ce verovatno u jednom momentu bas njima da pomaze pa se pametno treba izabrati vreme za aktiviranje teme i dizanje uzbune.

1 Like

Da li je ova mapa sastavljena na osnovu merenja nivoa buke u nekom dužem vremenskom periodu, ili po prijavama uznemirenih građana?
Ako je ovo drugo (a, kladio bih se da jeste), da li ste uradili korelaciju sa nestašicom bensa po apotekama? To bi moglo da baci svetlo na ovaj “gorući problem”…

Naravno da je ovo drugo. Nismo bas toliko blesavi da se vozimo gradom i merimo buku svakog kluba pojedinacno. Imaju sluzbe koje bi to trebalo da rade. Vodjeno je racuna da na mapi ipak budu merodavne prijave pa uz lokale oznacene znakom upozorenja obicno ide i neki video (kliknite pa cete videti), ostali su na rec. Intenzitet buke naravno nije svuda isti. Nekad se telefonom ne moze adekvatno prikazati buka jer neki telefoni bas to fitriraju. Ako budem imao priliku voleo bih da vas dovedem do nekog od izvora da vidite kakav je problem, mnogi ne shvataju o cemu se radi dok sami ne postanu zrtva

Grešite, Dačo - ova metodologija više govori o statističkoj raspodeli nadrndanih pojedinaca, nego o raspodeli zvučnog zagađenja u Beogradu. Nije relevantna, ne pruža nikakve objektivne parametre i ne može da posluži kao osnov za bilo kakvu javnu politiku, sem ako ne predlažete da beogradske opštine počnu da na kućne adrese distribuiraju seadtive po povlašćenim cenama…
Evo, spreman sam da se kladim da na svakih 500 kvadratnih metara Beograda postoji makar jedan nezadovoljan time što se tu negde nalazi nekakva kafana, klub, bašta, i sl., i da ste malo detaljnije izradili ovu mapu, na njoj ne bi bilo ničeg sem ovih markera…

Pretpostavio sam da cu naici i na ovakav komentar… sta je vas predlog, kako da dodjemo do 100% kriticnih tacaka?

Moj predlog bi bio da ih ni ne tražite - i kada biste ih imali, dobili nbiste samo osnov za ad-hoc rešenja, i situaciju koja bi za nekoliko meseci bila drugačija…
Ono što Vama treba je da se teritorija Beograda zonira po nekim razumnim kriterijumima koji bi bili stvar šireg dogovora, i da se za svaku zonu odredi prihvatljiv nivo buke (jer Zeleni Venac i Gornji Dorćol nisu niti mogu da budu Višnjička Banja i Bežanijska Kosa).
Onda biste zaista imali nekakav unapred poznat i javno dostupan osnov za restriktivnu politiku, pa bi svi - i ugostitelji i neurotični stanari - imali po čemu da se ravnjaju. Makes sense?

Ako dobro shvatam vi mi predlazete da odlozim oruzje i povucem se. Nisam tog kova, taj film necete gledati :slight_smile: Zivim u izuzetno bucnom kraju, na samo kilometar od vojnog aerodroma, 10m od magistralnog puta. Svakih par dana iznad krova smenjuju se migovi i helikopteri, a na par min sleperi zatresu kucu i to je nesto na sta smo se navakli. Kao i vi sada nisam bio svestan druge strane problema, tacnije na sta moze zivot da se pretvori ako jos na vec prisutnu buku, bahati ugostitelj napravi klub tik pored vas, konretno u mom slucaju event centar. Poredjenja radi to je kao da vam helikopteri konstatno prelecu preko krova satima, sve se trese. Vi samo jos ne shvate da od ovih gore popisanih na mapi ima mnogo onih koji zaista imaju poteskoce da normalno zive… i nisu nadrndani vec isfrustrirani. Slikovito, eto samo zamislite da imate sator na beer festu i da tu zivite… nisam preterao.

Ne razumem kako ste uspeli tako da shvatite moj predlog, Dačo?! Predložio sam Vam da pokušate da tražite nešto sprovodivo i sa dugioročnim rezultatima. Ovo što ste Vi imali u vidu 'em nikada ne bi moglo da bude sprovedeno jer je sasvim jednostrano, 'em biste se koliko sutra suočili sa istim problemom u malo drugaćijem obliku…
A, ako Vam buku pravi vojni aerodrom i magistralni put, kako kažete, onda zaista ne razumem šta pokušavate s ovim mapiranjem beogradskih kafana i klubova?! Ne razumem ni šta uopšte mislite da bi moglo da se uradi sa aerodromima i magistralama? Da se obustave letovi i drumski saobraćaj između 2 i 5 popodne, te od ponoći do 5 ujutru?!..

Ja sam svojevremeno živeo na Bežaniji tačno ispod koridora za Surčin, ali sam se navikao da svakih desetak minuta naiđe buka od koje staje mozak, i nije mi palo na pamet da tražim od nekoga (koga?) da zaustavi Planetu…
Ako išta želite da postignete, pokušajte da budete realni i da ono za šta se zalažete razumeju i oni drugi ljudi, a ne samo Vi, zapušteni neurotici i zadrti dušmani privatne inicijative. To 'leba ne jede…

Sto se tice zoniranja, slazem se da se ne mogu svi delovi grada tretirati isto… ali nisam siguran da one mogu da rese problem… jer evo uzmite moj problem, blizu sam aerodroma gde bi neko mogao da napravi zonu visoke buke, a u tom slucaju bi ovaj event centar mozda bio cak u granicama normale. Kako bi mi to pomoglo?

Niste me razumeli, ja sam naviknut na aerodrom i drum… buka iz kluba je totalno drugi nivo, on smeta neuporedivo vise.

Vama lično samo tako što biste znali u koje delove grada možete da se preselite i da znate kakav nivo buke tamo možete da očekujete, a to nije mala stvar. Isto bi važilo i za ugostitelje, pa bi svi bili načisto s tim…
U svakom slučaju, zona oko aerodroma bi morala da bude u onoj najbučnijoj kategoriji, pa gledajte šta ćete. Znam da u Montrealu npr. avioni ne sleću i ne poleću od ponoći do 6 ujutru, ali ne znam da li biste mogli da postignete da takvo što vaći i za vojne instalacije.
Cheers!

Gledajte, ja se zaista i selim zbog ovog problema ali to nije resenje, zamislite kad bi svi to sad radili. Slozicete se, ali niko mi ne garantuje da i tamo gde dodjem opet necu naici na isti problem i sta onda, opet da se selim. Kao sto rekoh gore, ne postoji ustanova koja bi sprecila bahacenje ovog tipa.

Mapa je samo prvi doprinos, a vreme ce pokazati da li ce se ista iz toga izroditi. Mozda hoce a mozda i ne. Svesni smo svi koji smo ucestvovali u kreiranju mape da su sanse male, ali od neceg se mora poceti a udruzivanje je jedna od opcija.

1 Like

Licno, resenje vidim u novom zakonu o zastiti od buke, koji bi odredio pravilnu zvucnu izolaciju, dao veca ovlascenja komunlnoj kao i primenu istog. Nije ideja ugasiti lokale vec imati kvalitetan suzivot ako je to ikako moguce, odnosno zalagati se za odgovorno ugostiteljstvo.

2 Likes

Ne znam šta takva osoba poput Vas traži ovde? Jeste li neki SNS provokator, vlasnik kluba ili nešto drugo?

NDMBGD se zalaže za poštovanje zakona, a što se buke tiče zakoni su jasni. To da li je u Njujorku buka ili nije, nas ne treba da zanima. I u Africi pale plastiku i kablove da bi došli do bakra, pa jel to onda znači da tako treba i kod nas da se radi, a kome to ne odgovara, neka se seli? Ili, na primer, da Vam uđe neko u kuću i siluje sve ukućane, pa šta ima veze, dešava se i to ponegde u svetu, ako Vam to ne odgovara, Vi se selite, zašto bi Vas država štitila?

Ili je možda, ipak, bolje da se svi složimo da država treba da služi za to da se poštuju i dosledno sprovode zakoni i da oni važe za sve podjednako?

1 Like