Alternativa Gradskom stambenom

Da li postoji alternativa Gradskom stambenom? Da li postoji ijedna firma ili neki konglomerat firmi koje se zakonski mogu angažovati na održavanju zgrade umesto Gradskog stambenog?

I ja bih volela da saznam

Ne postoje zakonska ograničenja firmi. Nigde ne piše da jedna firma mora da vam radi održavanje. To mogu da rade firme koje za to imaju znanje i kapacitet.
Gradsko stambeno je tehnomenadžerska organizacija koja nema tehničku operativu, već za njih rade podizvođači. Po istom principu to može da radi i stambena zajednica, samo ukoliko ima volje, para i znanja.
Poveriti održavanje zgrade Gradskom stambenom je kao da poverite lopovu da vam čuva novčanik.
Gradsko stambeno nema usaglašene usluge tekućeg održavanja sa važećim propisima.
Primer: Dok smo imali ugovor sa njima (a raskinuli smo ga) tražili smo da izvrše redovan pregled PP aparata u zgradi (dva puta godišnje je zakonska obaveza). Odgovorili su nam da to oni ne rade (iako u ugovoru koji smo imali sa njima piše da je to njihova obaveza, i iako pregled PP opreme i instalacioja po važećim propisima spada u tekuće održavanje zgrade). Da bi ispunio zakonske obaveze, upravnik zgrade mora od stanara da prikuplja pare za nešto što spada u tekuće održavanje a što Gradskom stambenom ne pada na pamet da radi.
Poveriti održavanje Gradskom stambenom je kao da poverite lopovu da vam čuva novčanik.
Moj predlog je da uzmete stvari u svoje ruke i počnete sami da naplaćujete tekuće održavanje i sredstva uplaćujete na tekući račun stambene zajednice, a za potrebne radove angažujete firme sa slobodnog tržišta rada.

3 Likes